5 lutego 2017

KAKAOWE BABECZKI Z NERKOWCAMI

Słodkości ciąg dalszy, bo przecież mamy weekend! ;)
Proste, łatwe i dość szybkie babeczki, które pewnie posmakują wielu łasuchom!


Składniki:
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki kaszy kuskus
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • banan
  • kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem minimalnie ponad poziom kaszy i odstawić pod przykryciem na 10 minut.
  2. Banana zblendować z jajkami, do całości wmieszać kuskus, mąkę i kakao.
  3. Masę przełożyć do foremek, na wierzchu każdej babeczki ułożyć nerkowca.
  4. Babeczki piec około 20 minut w 180 stopniach. 

Kalorie:
Całość (10 babeczek)- ok. 680kcal
1 babeczka- ok. 68kcal

4 lutego 2017

JAGLANY JABŁECZNIK NA ZIMNO Z MIODEM LEŚNYM

Jabłecznik to ciasto, które uwielbiam pod każdą postacią!
Mimo, że głównym i nieodzownym składnikiem są jabłka to można je upiec ze wszystkie!
To dzisiaj łączę jabłka z kaszą jaglaną i bez pieczenia zrobiłam jaglany jabłecznik!


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 750ml mleka ryżowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka musu migdałowego
  • 2 łyżki maranty trzcinowej
  • 20g cukru z wanilią
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki miodu leśnego
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku ryżowym, pod koniec gotowania dodać mus migdałowy.
  2. Po ugotowaniu kaszę wymieszać z olejem kokosowym, cukrem waniliowym oraz marantą trzcinową. 
  3. Pół masy wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), a następnie warstwę plastrów jabłek posypanych cynamonem, po czym nałożyć kolejną warstwę kaszy- całość schłodzić przez około godzinę w lodówce.
  4. Gotowe ciasto polać miodem leśnym. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1900kcal
1 kawałek- ok. 190kcal

3 lutego 2017

SAŁATKA Z MAKARONEM Z MŁODYM JĘCZMIENIEM

Bo makaron smakuje dobrze nie tylko na ciepło, ale również na zimno w sałatce!
Taka sałatka może zastąpić lekki obiad w pracy, czy szkole lub posłużyć na pożywną kolację ;)


Składniki:
  • 100g makaronu z młodym jęczmieniem
  • 150g ciecierzycy
  • ogórek świeży
  • rukola
  • pół czerwonej cebuli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • koperek
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
  • przyprawy: sól himalajska, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, po czym ugotować.
  2. Makaron również ugotować i pokroić na nieco krótsze kawałki.
  3. Warzywa pokroić i wymieszać z ciecierzycą oraz makaronem.
  4. Ocet wymieszać z olejem, miodem i przyprawami- powstałym sosem polać sałatkę i całość wymieszać.
  5. Na koniec sałatkę posypać lekko uprażonymi pestkami dyni. 

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 925kcal
1 porcja- ok. 308kcal

2 lutego 2017

RÓŻANE BATONIKI Z NERKOWCÓW

Czyli to, co uwielbiam najbardziej! Daktyle i nerkowce! :)
Z lekkim różanym aromatem... w postaci batoników... idealne na 2 śniadanie, które dostarczy mnóstwa energii ze zdrowych składników :)


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Nerkowce zmielić według uznania (ja nie mielę na mąkę, ponieważ lubię wyczuwalne kawałki nerkowców).
  2. Daktyle namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus z olejkiem różanym.
  3. Mus daktylowy wymieszać z nerkowcami- masę wyłożyć do kwadratowej formy (wyłożonej folią spożywczą).
  4. Całość po schłodzeniu w lodówce pokroić na kawałki w kształcie batonów.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 batonów)- ok. 1800kcal
1 baton- ok. 150kcal

1 lutego 2017

NALEŚNIKI KUKURYDZIANE ZE SMAŻONYMI WARZYWAMI

I to jest wypasiony obiad, który gwarantuje sytość na długi czas ;)
Naleśnik jest bezglutenowy, dlatego to propozycja dla również dla osób nietolerujących glutenu ;)

Całość jest wegetariańska i pełna wartości odżywczych ;)


Składniki:
Naleśniki
  • 3 jajka
  • 2 "chlusty" mleka
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki ryżowej 
  • odrobinę oleju kokosowego
Farsz
  • 300g pieczarek
  • papryka zielona
  • por
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • kilka łyżek passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 plastry sera feta
  • koperek
  • przyprawy: sól himalajska, zioła prowansalskie, imbir
  • do podania: szczypior
Przygotowanie:
Naleśniki
  1. Na patelni rozgrzać olej.
  2. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą zblendować, masę wylać na patelnię- naleśniki smażyć z obu stron.
Farsz 
  1. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem.
  2. Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i por- całość przyprawić.
  3. Na koniec dodać passatę, całość podgrzać- na koniec farsz wymieszać z posiekanym koperkiem.
  4. Gotowy farsz nałożyć do naleśników, posypać pokruszoną fetą i szczypiorkiem, naleśnika złożyć. 
Kalorie:
Całość (3 duże naleśniki)- ok. 1210kcal
1 naleśnik- ok. 403kcal

31 stycznia 2017

CHAŁWOWE AMARANTUSKI

Coś słodkiego na ząb!
Zaspokoi ochotę na słodkie nawet największego łasucha!

Szybkie, proste, zdrowe i do kawy idealne! ;)


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Daktyle namoczyć, a następnie zblendować na mus.
  2. Mus daktylowy wymieszać z amarantusem oraz pokruszoną chałwą. 
  3. Z masy uformować pralinki- podawać schłodzone. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (21 pralinek)- ok. 700kcal
1 pralinka- ok. 33kcal

30 stycznia 2017

MIÓD- CUDOWNY DAR NATURY cz. 2

Tak jak zapowiadałam, tak też się stało!
Dzisiaj kontynuacja słodkiego, miodowego tematu ;)
Tutaj możecie wrócić do części pierwszej- klik



- miód spadziowy- to miód wytwarzany na bazie spadzi, czyli wydzieliny mszyc żywiących się sokami z łyka roślin (spadź może pochodzić z drzew iglastych lub liściastych); miód spadziowy przybiera różną barwę: ta jaśniejsza- spadź z drzew liściastych, ciemniejsza- spadź z drzew iglastych; ma mocny, charakterystyczny smak, a po skrystalizowaniu tego miodu tworzą się w nim grudki; to miód, który jest uważany za najcenniejszy; posiada szerokie wartości odżywcze oraz dużo białka; często stosuje się go przy leczeniu anemii, czy zaburzeń przemiany materii; pomaga również w dokuczliwych bólach reumatycznych oraz stanach zapalnych skóry.

🍯🍯🍯🍯

- miód wrzosowy- miód pozyskiwany z kwiatów wrzosu, dość unikatowy; posiada czerwono- brunatny kolor, a po skrystalizowaniu przybiera nieco galaretowatą konsystencję; Niestety w jego składzie nie znajdziemy zbyt wielu witamin, jednak posiada dużą dawkę enzymów oraz wolnych aminokwasów; jest szczególnie polecany w leczeniu infekcji w obrębie jamy ustnej, a ponadto jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.

🍯🍯🍯🍯
 
- miód nawłociowy- miód wytwarzany na przełomie sierpnia i września z nektaru kwiatów nawłoci (inaczej zwaną mimozą); posiada żółtą barwę i dość specyficzny, kwaskowaty smak; wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne; w jego składzie znajdziemy rutynę i kwercetynę, które poprawią ukrwienie żył kończyn dolnych i nerek; przez wzgląd na jego dość dużą aktywność biologiczną należy go przechowywać w nieco chłodniejszych miejscach.

🍯🍯🍯🍯

- miód mniszkowy- to miód powstający z nektaru mniszka lekarskiego, którego barwa przechodzi od jasnożółtej po jasnobrązową; dość szybko się krystalizuje; jest najsłodszym z wszystkich krajowych miodów; zawiera cholinę, która ma zbawienny wpływ na pracę wątroby oraz woreczka i dróg żółciowych; poleca się go spożywać przy długim przyjmowaniu leków.

🍯🍯🍯🍯

- miód malinowy- miód, który powstaje z kwiatów malin, kwitnących jedynie przez 3 tygodnie, 2 razy do roku; trudno dostępny, jednak posiadający wspaniały owocowy zapach i dość słodki smak; jego barwa przechodzi od koloru złocistego po śnieżnobiały (po skrystalizowaniu); bogaty w substancje aromatyczne i kwasy organiczne (jabłkowy, glukonowy, cytrynowy); skutecznie obniża ciśnienie krwi (dzięki acetylocholinie), chroni wątrobę i wspomaga wydzielanie żółci; działa wzmacniająco i rozluźniająco.

Ponadto na rynku możecie spotkać się również z miodami importowanymi z innych krajów, np.: kasztanowy, z kwiatów pomarańczy, rozmarynowy, z kolendry, eukaliptusowy. Co ciekawe, pamiętajmy, że miody pochodzące z innych stref klimatycznych mogą nas uczulać.

Uwaga na sztuczny miód!
W sklepach możemy również trafić na sztuczne miody. Są to produkty wytworzone przez człowieka, które mają być podobne w smaku, konsystencji i zapachu do tych naturalnych. Do sztucznych miodów dodawane są barwniki i aromaty, a także inne substancje, które nie zawsze korzystnie wpływają na nasze zdrowe.
Bardzo trudno jest odróżnić miód naturalny od sztucznego, dlatego, że przybierają one różną konsystencję, barwę i zapach. Jednak pamiętajmy, że naturalny miód po 3 miesiącach od rozlewu powinien się skrystalizować (oprócz akacjowego). Jeśli napotkacie w sklepie miód, który został rozlany dłuższy czas temu (powyżej 3 miesięcy), a nadal posiada płynną konsystencję to oznacza, że nie jest to naturalny produkt! Należy więc uważać na to, co kupujemy i bardzo uważnie czytać etykiety!

Z wyżej przedstawionych opisów wynika, że miód jest lekarstwem na wiele schorzeń. Ma korzystny wpływ na wiele układów w organizmie człowieka: oddechowy, krążenia, czy pokarmowy, pomaga również w schorzeniach skóry! Ale w jaki sposób go spożywać, aby zachować wszystkie jego cenne właściwości? 

Uwaga!
Miód poddany temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza traci swoje właściwości lecznicze i bakteriobójcze! Należy go zatem spożywać najlepiej nie poddając żadnej obróbce termicznej. Dodany do ostudzonych potraw, koktajli, czy owsianki będzie stanowił bardzo cenny dodatek, który korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Jednak poddany wysokiej temperaturze, np. w wypiekach będzie spełniał jedynie funkcję słodzącą. 

Można spożywać go również regularnie, jako preparat bakteriobójczy i uodparniający! Wystarczy wieczorem rozpuścić 1-2 łyżeczki miodu w szklance letniej wody i odstawić pod przykryciem. Rano dodać sok z połowy cytryny i od razu wypić. Jego regularne stosowanie na pewno przyniesie wymierne korzyści!

🍯🍯🍯🍯

Podrzucam Wam również kilka przepisów, w których użyłam miodu :)
KUTIA Z MIODEM Z KWIATÓW POMARAŃCZY
KOKOSOWO- JAGLANA SZARLOTKA Z MIODEM
DYNIOWA JAGLANKA Z MIODEM
KOMPOT WIGILIJNY Z MIODEM POMARAŃCZOWYM
OMLET JAGLANY Z OWOCAMI I MIODEM
KOKTAJL KAWOWY Z MIODEM
BURAKI FASZEROWANE SORGO Z DRESSINGIEM Z OLEJEM Z NASION MARCHWI