Oczywiście jej skład pozostawia wiele do życzenia, jednak smak jest niczego sobie.
Rozpływający się w ustach, mleczny i delikatny krem schowany pomiędzy dwoma kawałkami kakaowego ciasta- brzmi nieźle?
Dlatego postanowiłam wykonać jej domową i dietetyczną wersję, która naprawdę jest "light" :)
Składniki:
Ciasto
- 5 łyżek płatków jaglanych
- 1 łyżka kakao
- 1 dojrzały banan
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka stevi
- 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 300ml mleka
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka stevi
Ciasto
- Płatki jaglane zmielić na mąkę.
- Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
- Masę przełożyć do foremek o dowolnym kształcie (na wysokość 0,5cm) i piec około 20 minut w 180 stopniach.
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku i stevi (do wchłonięcia całego płynu przez kaszę).
- Ugotowaną kaszę zblendować na bardzo gładki krem z nerkowcami.
- Na kawałek gotowego kawałka ciasta nałożyć masę i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta.
Ktoś się skusi? :)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (8 kanapek)- ok. 690kcal
1 kanapka- ok. 86kcal
