17 czerwca 2014

JAGLANE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI

Kolejna propozycja wykorzystania tych pysznych sezonowych owoców!
Tym razem w połączeniu z kaszą jaglaną w formie wypieku... pyszne muffiny z truskawkami! 
Przy odpowiednim doborze produktów muffinki są bezglutenowe i odpowiednie dla cukrzyków ;)

Dodam, że jedna muffina to tylko 78kalorii! ;)


Składniki:
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mąki jaglanej (zmielonej kaszy jaglanej)*
  • 2 jajka
  • garść daktyli
  • garść truskawek
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej pół łyżeczki sody)
* mąkę jaglaną można pominąć, wtedy muffiny będą bardziej mokre


Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w dwukrotnej ilości wody (do kaszy) do wchłonięcia całego płynu.
  2. Daktyle sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zblendować na masę daktylową.
  3. Gdy kasza już wystygnie zblendować ją z resztą składników (oprócz truskawek).
  4. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Masę przełożyć do sylikonowych foremek- warstwa masy, kilka kawałków truskawek i znowu warstwa masy.
  6. Muffiny piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyciągnięciu z piekarnika należy odstawić do wystygnięcia, aby muffiny stały się bardziej zwarte.

Dodatkowo pasta daktylowa jest obłędna, od dziś stosuję ją jako zamiennik bananów w słodkich wypiekach! Dodaje świetną słodycz i idealnie komponuje się z kasza jaglaną!


Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 940kcal
1 muffina- ok. 78kcal

Cukrzyca ciążowa-obiadJeść czy grać?