26 kwietnia 2014

ORIENTALNA ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM RYŻOWYM

Tak dawno nie jadłam pomidorówki... Stwierdziłam, że trzeba to zmienić!
Jednak tym razem nie jest w tradycyjnym wydaniu, a troszkę azjatyckim ;)

Lekka, a jednocześnie sycąca. Polecam.


Składniki:
  • 100g piersi z kurczaka
  • 50g makaronu ryżowego nitki
  • 1 marchew
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika 
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: curry, kurkuma, papryka ostra, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i ugotować (zbierając burzyny) z dodatkiem kurkumy, liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Dodać pokrojoną w talarki marchew i gotować do miękkości razem z mięsem.
  3. Do powstałego wywaru dodać pomidory z puszki, sos sojowy i doprawić do samku (curry, papryka ostra).
  4. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu (zalać zagotowaną wodą, tak by przykryć cały makaron i odstawić na 5-10 minut).
  5. Gotowy makaron, po odcedzeniu, przełożyć do zupy.
  6. Ziarna słonecznika i pestki dyni uprażyć lekko na suchej patelni teflonowej.
  7. Przełożyć zupę na talerz i posypać natką pietruszki oraz uprażonymi ziarnami.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 410kcal
1 porcja- ok.  205kcal

Lekka Wielkanoc