Z tak prostego połączenia wyszło całkiem sycące, pożywne i smaczne danie!
Przechodząc do konkretów- prezentuję pieczoną dynię nafaszerowaną pomidorowym risotto! :)
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido
- 4 łyżki ryżu okrągłego pełnoziarnistego
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka ziaren konopi łuskanych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz ziołowy (firmy OWOCOWY RAJ)*
- Ryż ugotować al dente.
- Na patelni rozgrzać oliwę, pomidory obrać ze skórki, pokroić i wrzucić na patelnię wraz z poszatkowaną bazylią- dusić, dodając przypraw, do uzyskania sosu i odparowania nadmiaru wody z pomidorów.
- Pod koniec duszenia do pomidorów dodać ugotowany ryż- całość podsmażyć jeszcze kilka minut.
- Dynię dokładnie umyć, a następnie odkroić wierzchnią część i wydrążyć środek z pestkami.
- Tak przygotowaną dynię oprószyć w środku przyprawami i zapiec w piekarniku przez około 30 minut w 190 stopniach.
- Po 30 minutach wyciągnąć dynię, nałożyć risotto pomidorowe i ponownie zapiec przez około 15 minut.
- Gotową dynię podać z listkami bazylii i posypać prażonymi ziarnami konopi łuskanych.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 495kcal


