8 lipca 2016

CIECIERZYCOWY MAKARON ZE SZPINAKIEM I ALGAMI

Szybkie, nieco zwariowane danie z algami morskimi i makaronem ciecierzycowym!
Coś innego, coś lekkiego ;)


Składniki:
  • 120g makaronu ciecierzycowo- kukurydzianego
  • 150g jogurtu sojowego
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 3 łyżki alg dulse
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • przyprawy: sól himalajska, mieszanka ziół
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Algi zalać wodą i moczyć przez 5 minut, a następnie wymienić wodę i gotować kolejne 5-8 minut.
  3. Szpinak wrzucić na patelnię i poddusić z przyprawami, dodać ugotowane algi wraz z makaronem i jogurtem- całość wymieszać.
  4. Gotowy makaron posypać czarnuszką. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 580kcal
1 porcja- ok. 290kcal