Oczywiście, jak zawsze zdrowej! Z kaszy jaglanej, ze świetną kruszonką i słodkimi jabłkami!
Szarlotka jest w zupełności wegańska, bezglutenowa i dietetyczna, zatem sięgnąć po nią może każdy :)
Składniki:
Spód
- 7 łyżek kaszy jaglanej
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 3 łyżeczki stevi
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka inuliny
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka masła z nerkowców
- 1 łyżka płatków migdałowych
Spód
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie.
- Ostudzoną kaszę wymieszać z mąką ryżową i stevią, po czym wyłożyć na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia).
- Jabłka zetrzeć na tarce (grube oczka) i wymieszać z inuliną oraz cynamonem.
- Całość wyłożyć na jaglany spód.
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować.
- Ostudzoną kaszę wymieszać z mąką ryżową, masłem z nerkowców (yrobić ciasto), a następnie wyłożyć je w formie kruszonki na wierzch (lekko dociskając całość dłonią).
- Szarlotkę piec około 45 minut 190 stopniach, gotowe ciasto posypać płatkami migdałowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1070kcal
1 kawałek- ok. 89kcal