26 sierpnia 2015

MAKARON JAGLANY Z SOSEM JOGURTOWYM, PRAŻONĄ CIECIERZYCĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Po raz pierwszy miałam okazję próbować makaron jaglany, który smakuje identycznie, jak kasza!
Jego smak nie różni się od kaszy, jednak sposób podania może pozwolić nam również na wiele fantazji, ponieważ będzie smakował on dobrze praktycznie z każdym rodzajem sosu!

Ja zdecydowałam się przemycić troszkę greckich wspomnień w postaci sosu jogurtowego a'la tzatziki i prażonej ciecierzycy prosto z wyspy Zakynthos! :) Całość wykończymy intensywne w smaku suszone pomidory- danie mogę zaliczyć do tych, które z pewnością powtórzę :)


Składniki:
  • 50g makaronu jaglanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 ogórki gruntowe
  • kilka suszonych pomidorów
  • garść prażonej ciecierzycy
  • przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek
Przygotowanie:
  1. Makaron jaglany ugotować i odcedzić.
  2. Ogórki zetrzeć na tarce (grube oczka), odsączyć z nadmiaru wody i wymieszać z jogurtem oraz przyprawami.
  3. Gotowy makaron podać z sosem, kawałkami suszonych pomidorów i prażoną ciecierzycą. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

 Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 450kcal
1 porcja- ok. 225kcal

Wegetariański obiad V