9 września 2014

NAJPROSTSZE CIASTO JAGLANE Z FIGAMI

4- składnikowe!

 

Tak zwane coś z niczego! A do tego bezglutenowe i bez jaj! ;)

Naszła mnie ochotą na ciasto i od razu pomyślałam o ulubionej kaszy jaglanej. Jednak nie posiadając zbyt wielu składników, ani inwencji twórczej w obecnym momencie postawiłam na prostotę!

I opłacało się, bo wyszło pyszne!


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 1 szklanka mleka (w wersji wegańskiej migdałowego)
  • 1 banan
  • dodatki: mus brzoskwiniowy, figi


Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku.
  2. Ugotowaną kasze odstawić do wystygnięcia.
  3. Banana zblendować i wymieszać z kaszą oraz płatkami jaglanymi.
  4. Masę przełożyć do formy (u mnie sylikonowej) i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Gotowe ciasto wyciągnąc z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Ja ciasto podałam z musem brzoskwiniowym i cudownymi w smaku figami, które świetnie komponowały się z kasza jaglaną.

Ale możecie poszaleć i dodać swoje ulubione dodatki!

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 650kcal
1 kawałek- ok. 65kcal

Szkolne śniadaniaCiacho na widelcu