10 lipca 2016

KRUCHA TARTA MIGDAŁOWA Z KREMEM AMARANTUSOWYM

Letnie wypieki z kolorowymi owocami to coś, czego nie potrafię sobie odmówić!
Szczególnie te kruche, wypełnione po brzegi kremem tarty udekorowane przeróżnymi smakami owocowymi!

Do wykonania kruchego ciasta użyłam mąki migdałowej, a krem przygotowałam na bazie amarantusa.
Tartę możecie ozdobić ulubionymi owocami :)


Składniki:
Spód
  • 1,5 szklanki mąki migdałowej
  • 1 banan
  • 2 łyżki tahini
Krem
  • 5 łyżek amarantusa
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki amaranty trzcinowej
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • garść jagód
  • garść malin 
Przygotowanie:
Spód
  1. Mąkę połączyć ze zblendowanym bananem i tahini- wyrobić ciasto.
  2. Ciasto wyłożyć na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia), formując również brzegi i piec 15- 20 minut w 170 stopniach.
Krem
  1. Amarantusa ugotować w mleku (w razie potrzeby dolać trochę wody) z dodatkiem cukru kokosowego i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ugotowany amarantus zblendować z mąką kokosową, amarantą trzcinową- wyłożyć na wcześniej upieczony spód.
  3. Na wierzchu poukładać jagody oraz maliny.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1935kcal
1 kawałek- ok. 161kcal