30 grudnia 2017

BABECZKI PIERNIKOWE

Do zrobienia tych babeczek zainspirował mnie hit tych świąt, czyli piernik z pomidorami od Jadłonomi :)

Pozamieniałam mąki, wyrzuciłam olej, dodałam mleka i moja wersja tego ciacha gotowa :)



Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • pół szklanki mąki ryżowej

  • pół szklanki mąki jaglanej

  • 1 puszka pomidorów

  • pół szklanki cukru kokosowego

  • 2 banany

  • 1 łyżeczka sody

  • pół szklanki mleka ryżowego

  • przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

  • do podania: dżem, masło orzechowe, orzechy włoskie


Przygotowanie:

  1. Banany zblenduj z pomidorami, mlekiem i cykrem kokosowym.

  2. Do całości wmieszaj sodę, przyprawy i mąki – całość wymieszaj.

  3. Masę przełóż do foremek i piecz około 25 minut w 180 stopniach.

  4. Gotowe babeczki podawaj z dżemem, masłem orzechowym i orzechami.


Kalorie (bez dodatków):

Całość (24 babeczki) – ok. 1690kcal

1 babeczka – ok. 70kcal