15 grudnia 2015

TARTY "FIGA Z MAKIEM I NADZIENIEM"

Pozostając w makowych, świątecznych klimatach prezentuję (z lekkim przymrużeniem oka ;)) tary "figa z makiem... i nadzieniem" :)

Nic dodać, nic ująć- tarty bez pieczenia, bez glutenu, wegańskie i tyle! :)


Składniki:
Spód
  • 8 łyżek maku
  • 1 garść suszonych fig
  • 2 łyżki migdałów
Nadzienie
  • 6 łyżek płatków ryżowych
  • 2 szklanki mleka (dowolnego)
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki stevi
  • garść mrożonych truskawek
Przygotowanie:
Spód
  1. Mak namoczyć (kilka godzin), a następnie zblendować ze sparzonymi wrzątkiem figami i zmielonymi migdałami.
  2. Masę wyłożyć do formy i schłodzić.
Nadzienie 
  1. Płatki ryżowe ugotować w mleku ze stevią i miąższem z laski wanilii, po czym odstawić do wystygnięcia, a następnie zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dodać odrobinę mleka).
  2. Truskawki zblendować do konsystencji sorbetu i wyłożyć do wcześniej przygotowanych spodów, a następnie na wierzch wyłożyć krem ryżowy, posypać makiem i udekorować kawałkami fig.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 tarty)- ok. 1260kcal
1 tarta- ok. 315kcal