Nic dodać, nic ująć- tarty bez pieczenia, bez glutenu, wegańskie i tyle! :)
Składniki:
Spód
- 8 łyżek maku
- 1 garść suszonych fig
- 2 łyżki migdałów
- 6 łyżek płatków ryżowych
- 2 szklanki mleka (dowolnego)
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki stevi
- garść mrożonych truskawek
Spód
- Mak namoczyć (kilka godzin), a następnie zblendować ze sparzonymi wrzątkiem figami i zmielonymi migdałami.
- Masę wyłożyć do formy i schłodzić.
- Płatki ryżowe ugotować w mleku ze stevią i miąższem z laski wanilii, po czym odstawić do wystygnięcia, a następnie zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dodać odrobinę mleka).
- Truskawki zblendować do konsystencji sorbetu i wyłożyć do wcześniej przygotowanych spodów, a następnie na wierzch wyłożyć krem ryżowy, posypać makiem i udekorować kawałkami fig.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (4 tarty)- ok. 1260kcal
1 tarta- ok. 315kcal