31 maja 2018

KOPYTKA Z ALGAMI I LEKKĄ SAŁATKĄ

Historia tego dania może wydawać się skomplikowana, bo kto wpadłby na ugotowanie kopytek z algami? Pomysł dziwny? Może tak, ale trafiony ;)

W szafce odnalazłam paczkę alg... i co z nimi zrobić? Sałatka - eeee - banalne! Dawno nie robiłam kopytek - więc będą kopytka :) Proste!



Składniki:

Kopytka

  • 25g alg dulse

  • 10 ziemnaków

  • 6 łyżek płatków drożdżowych

  • pół szklanki mleka ryżowego

  • pół szklanki mąki ryżowej

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • kiełki


Sałatka

  • cukinia

  • garść truskawek

  • 1 łyżeczka tahini

  • pół łyżeczki syropu z agawy

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól i pieprz


Przygotowanie:

  1. Algi namocz, ugotuj, a następne pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Ziemniaki ugotuj, a następne utłucz łącząc z pozostałymi składnikami.

  3. Z masy uformuj rulony na drewnianym blacie oprószonym mąką.

  4. Każdy pokrój na małe kluseczki i gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłynął na wierzch.

  5. Z cukinii zrób makaron za pomocą spilarizera, wymieszaj z pokrojonymi w plastry truskawkami i polej dressngiem z wymieszanej tahini, syropem z agawy, sokiem z cytryny i przyprawami.

  6. Danie podawaj z kiełkami, lekko posypane płatkami drożdżowymi.


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 1400kcal

1 porcja – ok. 234kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.