4 lutego 2017

JAGLANY JABŁECZNIK NA ZIMNO Z MIODEM LEŚNYM

Jabłecznik to ciasto, które uwielbiam pod każdą postacią!
Mimo, że głównym i nieodzownym składnikiem są jabłka to można je upiec ze wszystkie!
To dzisiaj łączę jabłka z kaszą jaglaną i bez pieczenia zrobiłam jaglany jabłecznik!


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 750ml mleka ryżowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka musu migdałowego
  • 2 łyżki maranty trzcinowej
  • 20g cukru z wanilią
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki miodu leśnego
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku ryżowym, pod koniec gotowania dodać mus migdałowy.
  2. Po ugotowaniu kaszę wymieszać z olejem kokosowym, cukrem waniliowym oraz marantą trzcinową. 
  3. Pół masy wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), a następnie warstwę plastrów jabłek posypanych cynamonem, po czym nałożyć kolejną warstwę kaszy- całość schłodzić przez około godzinę w lodówce.
  4. Gotowe ciasto polać miodem leśnym. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1900kcal
1 kawałek- ok. 190kcal