16 lutego 2016

GRYCZANO- KOKOSOWE PLACUSZKI

Bardzo dawno nie przygotowywałam placuszków na słodko... a przecież są one świetnym rozwiązaniem na śniadanie, podwieczorek, czy nawet kolację!

Zatem szybko nadrabiam zaległości i prezentuję placuszki na bazie kaszy gryczanej oraz mąki kokosowej.
Można je podać z ulubionymi dodatkami- u mnie akurat był to mus malinowy oraz pomarańcza i przesłodka morwa biała ;)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy gryczanej krakowskiej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 mały jogurt naturalny
  • garść malin
  • kawałek pomarańczy
  • 1 łyżka morwy białej suszonej (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Kaszę namoczyć w wodzie (najlepiej 24 godziny).
  2. Następnie odcedzić, dolać pół szklanki świeżej wody oraz wodę różaną i zblendować.
  3. Następnie dodać mąkę kokosową i porządnie wymieszać.
  4. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki z obu stron.
  5. Podawać z jogurtem naturalnym zblendowanym z malinami, kawałkami pomarańczy i morwą białą.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (25 placuszków)- ok. 430kcal
1 placuszek- ok. 17kcal