23 marca 2015

KRUCHE ORZECHOWE KULECZKI

Jestem jedną z tych osób, która zdecydowanie woli słodkie przekąski, aniżeli słone :)
Ale czemu rezygnować przy tym z przyjemnego chrupania?
W odpowiedzi na to pytanie prezentuję przepis na zdrowe, orzechowe kuleczki, które stanowią rewelacyjną przekąskę, np. podczas wieczornego seansu filmowego :)


Składniki:
  • 7 łyżek mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżek mąki żołędziowej
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować z bananem.
  2. Do uzyskanej masy dodać obie mąki, drobno pokruszone nerkowce i migdały oraz masło orzechowe- dokładnie wymieszać.
  3. Uformować małe kuleczki, piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni.
Miłego chrupania! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (30 kuleczek)- ok. 915kcal
1 kuleczka- ok. 31kcal

Wiosenny detoks