Puddingi na bazie namoczonych nasion chia są genialne w smaku.
Pomyślałam zatem, dlaczego by nie zastosować ich, jako "nadzienie" do zdrowych, bezglutenowych i kruchych babeczek?!
Wyszło coś nietypowego i obłędnie pysznego :)
Składniki:
Tartaletki
- 6 łyżek mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 1 łyżka masła migdałowego
- 1/2 banana
- 6 łyżek nasiona chia
- 500ml mleka
- 1 łyżeczka stevi
- do ozdoby: 1 łyżka jagód goji, morwa biała suszona
Tartaletki
- Banana zblendować.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, wyrobić ciasto.
- Foremki sylikonowe wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
- Nasiona chia zalać mlekiem wymieszanym ze stevią i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Do gotowych tartaletek wyłożyć masę chia i ozdobić jagodami goji oraz morwą.
Zachęcam do wypróbowania i gwarantuję, że nie będziecie rozczarowani. Oczywiście tartaletki można podać z ulubionymi dodatkami, bakaliami, czy świeżymi owocami :)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (8 tartaletek)- ok. 950kcal
1 tartaletka- ok. 119kcal


