19 stycznia 2015

MIGDAŁOWE TARTALETKI Z CHIA

Kolejny mój mały eksperyment z nasionami chia.
Puddingi na bazie namoczonych nasion chia są genialne w smaku.
Pomyślałam zatem, dlaczego by nie zastosować ich, jako "nadzienie" do zdrowych, bezglutenowych i kruchych babeczek?!

Wyszło coś nietypowego i obłędnie pysznego :)


Składniki:
Tartaletki
  • 6 łyżek mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1/2 banana
Masa 
  • 6 łyżek nasiona chia
  • 500ml mleka
  • 1 łyżeczka stevi
  • do ozdoby: 1 łyżka jagód goji, morwa biała suszona
Przygotowanie:
Tartaletki
  1. Banana zblendować.
  2. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, wyrobić ciasto.
  3. Foremki sylikonowe wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa
  1. Nasiona chia zalać mlekiem wymieszanym ze stevią i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  2. Do gotowych tartaletek wyłożyć masę chia i ozdobić jagodami goji oraz morwą.

Zachęcam do wypróbowania i gwarantuję, że nie będziecie rozczarowani. Oczywiście tartaletki można podać z ulubionymi dodatkami, bakaliami, czy świeżymi owocami :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (8 tartaletek)- ok. 950kcal
1 tartaletka- ok. 119kcal

Tarta słodka czy wytrawna?Niskokaloryczny styczeńWalentynkowe menu