28 stycznia 2017

CHAŁWOWY JAGIELNIK Z MUSEM MANGO

Uwaga, uwaga! Jeden z najlepszych jegielników, które zrobiłam!
Ten genialny smak chałwy i tropikalny smak mango... już na samą myśl mam ochotę sięgnąć po kolejny kawałek! ;)

Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane, a przy tym nie wymaga pieczenia!


Składniki:
  • 250g kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka migdałowego
  • 40g cukru z wanilią
  • 75g chałwy miodowej
  • mango
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, a następnie ugotować wraz z cukrem w mleku.
  2. Pod koniec gotowania chałwę porządnie pokruszyć i wmieszać w ugotowaną kaszę.
  3. Całość przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu.
  4. Gotowe ciasto polać musem ze zblendowanego mango (dodatkowo można wierzch posypać pokruszoną chałwą).
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1620kcal
1 kawałek- ok. 162kcal