Są przepełnione wartościami odżywczymi, o których pisałam już nie raz :)
Spotykamy je zazwyczaj w przeróżnych deserach, a najczęściej w połączeniu z mleczkiem kokosowym i owocami. Zgadzam się, że taki deser smakuje rewelacyjnie, ale ja poszłam o krok dalej!
Nasiona chia wykorzystałam do przygotowania ciasta- garaletki o dwóch smakach: kokosowym i kakaowym :)
Ciasto jest niezwykle lekkie i przyznam, że smakuje lepiej, niż tradycyjne galaretki!
A już na pewno przewyższa je wartościami odżywczymi :)
Składniki:
- 1/3 szklanki nasion chia (OWOCOWY RAJ)*
- 4 szklanki mleka (napoju) kokosowego
- 4 łyżki mąki kokosowej
- laska wanilii
- 2 łyżeczki stevi
- 4 łyżeczki agaru
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie: kruszone ziarno kakao
Przygotowanie:
- 1,5 szklanki mleka kokosowego zagotować z miąższem laski wanilii, a 0,5 szklanki mleka wymieszać z 4 łyżkami mąki kokosowej i dodać do wcześniej zagotowanego mleka- pod koniec gotowania dodać 2 łyżeczki agaru (energicznie mieszając).
- Kokosową warstwę przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do stężenia.
- Nasiona chia namoczyć w 2 szklankach mleka z dodatkiem stevi (co najmniej przez 4 godziny).
- Następnie dodać kakao i wymieszać, po czym zagotować, podczas gotowania dodać 2 łyżeczki agaru (również energicznie mieszając) i przełożyć na wcześniej przygotowaną warstwę kokosową- ponownie odstawić do stężenia.
- Gotowy galaretkowiec podawać z kruszonym ziarnem kakao.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 940kcal
1 kawałek- ok. 78kcal
