3 czerwca 2015

KOKOSOWO- KAKAOWY GALARETKOWIEC Z CHIA

Nasiona chia z dnia na dzień zyskują coraz większą popularność. I nic dziwnego!
Są przepełnione wartościami odżywczymi, o których pisałam już nie raz :)

Spotykamy je zazwyczaj w przeróżnych deserach, a najczęściej w połączeniu z mleczkiem kokosowym i owocami. Zgadzam się, że taki deser smakuje rewelacyjnie, ale ja poszłam o krok dalej!

Nasiona chia wykorzystałam do przygotowania ciasta- garaletki o dwóch smakach: kokosowym i kakaowym :)

Ciasto jest niezwykle lekkie i przyznam, że smakuje lepiej, niż tradycyjne galaretki!
A już na pewno przewyższa je wartościami odżywczymi :)


Składniki:
  • 1/3 szklanki nasion chia (OWOCOWY RAJ)*
  • 4 szklanki mleka (napoju) kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej 
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki stevi
  • 4 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie: kruszone ziarno kakao

Przygotowanie:
  1. 1,5 szklanki mleka kokosowego zagotować z miąższem laski wanilii, a 0,5 szklanki mleka wymieszać z 4 łyżkami mąki kokosowej i dodać do wcześniej zagotowanego mleka- pod koniec gotowania dodać 2 łyżeczki agaru (energicznie mieszając).
  2. Kokosową warstwę przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do stężenia.
  3. Nasiona chia namoczyć w 2 szklankach mleka z dodatkiem stevi (co najmniej przez 4 godziny).
  4. Następnie dodać kakao i wymieszać, po czym zagotować, podczas gotowania dodać 2 łyżeczki agaru (również energicznie mieszając) i przełożyć na wcześniej przygotowaną warstwę kokosową- ponownie odstawić do stężenia.
  5. Gotowy galaretkowiec podawać z kruszonym ziarnem kakao.
To słodka propozycja idealna na zbliżające się ciepłe dni :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 940kcal
1 kawałek- ok. 78kcal

Lecznicza moc ukryta w nasionach chia