24 września 2017

KAROBOWE TARTALETKI Z MAKOWĄ JAGLANKĄ

Kiedy robi się zimno, szaro i ponuro od razu nachodzi mnie ochota na świąteczne słodkości!

Dlatego dzisiaj deser inspirowany smakiem świąt - karobowe babeczki z makową jaglanką! Pycha!



Składniki:

Tartaletki

  • 1 banan

  • 2 duże łyżki tahini

  • 3 łyżki karobu

  • 8 łyżek mąki ryżowej




Masa

  • 1 opakowanie jaglanki makowej

  • 2 szklanki mleka migdałowego

  • 2 łyżki syropu z agawy

  • trochę rodzynek

  • listki mięty


Przygotowanie:

  1. Banana zblenduj, po czym połącz wszystkie składniki na tartaletki ze sobą.

  2. Wyrób ciasto, a następnie wyłóż je do foremek - piecz około 20 minut w 180 stopniach.

  3. Jaglankę ugotuj w mleku, pod koniec gotowania dodaj syrop z agawy.

  4. Gotową jaglankę przełóż do wcześniej upieczonych spodów.

  5. Tartaletki udekoruj rodzynkami i świeżymi listkami mięty.




Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:

Całość (10 tartaletek) - ok. 2145kcal

1 tartaletka - ok. 215kcal