27 lipca 2016

POLENTA Z SOSEM W STYLU MEKSYKAŃSKIM

Treściwe, ale lekkie danie!
W wersji niecko meksykańskiej, ale zdecydowanie mniej ostrej, niż "oryginał" ;)


Składniki:
  • 8 łyżek polenty 
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki fasoli czerwonej konserwowej
  • 1/2 zilonej cukinii
  • 400g passaty pomidorowej
  • garść świeżej magi
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • przyprawy: chilli, sól himalajska, bazylia, papryka słodka (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Polentę ugotować w 4-krotnej ilości wody (do polenty) ze szczyptą soli, a następnie przełożyć do prostokątnego naczynia i odstawić do stężenia.
  2. Passatę pomidorową podgrzać na patelni, dodać kukurydzę, fasolę, cukinię pokrojoną w półksiężyce oraz magi, koperek i przyprawy- całość dusić przez około 10/15 minut.
  3. Gotową polentę pokroić na kawałki, na wierzchu polać sosem i ozdobić miętą.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 680kcal
1 porcja- ok. 340kcal