Stwierdziłam więc, czemu nie zrobić tego smakołyku samemu? ;)
Dużym plusem przy robieniu masła orzechowego jest to, że można stworzyć jego dowolną konsystencję w zależności od indywidualnych upodobań.
Ja preferuję takie, w którym jest mnóstwo rozdrobnionych kawałków orzeszków, dlatego skróciłam czas blendowania.
Przepis jest bardzo prosty.
Składniki:
- 100g orzechów nerkowca (prażonych i solonych)
- odrobina oliwy
- Jeśli używamy orzechów bez soli i nieuprażonych to należy je lekko uprzednio uprażyć w piekarniku czy na patelni z odrobiną soli.
- Następnie wrzucić do misy blendera z oliwą i miksować do uzyskania pożądanej konsystencji (kilka razy po 2-3 minuty z odstępami).
To idealny słodki, a jakże wartościowy dodatek do posiłku.
Kalorie:
Całość- ok. 600kcal
