Ale na diecie! :)
Kolejna propozycja ciasta z makiem również na świąteczny stół!
Jednak nietypowa, bo z lekką masą na bazie ryżu.
Świetny wypiek dla wszystkich na diecie i preferujących lekkie i delikatne słodkości :)
Przy tym na kawałek pozwolić mogą sobie wszyscy na diecie bezglutenowej, a myślę, że najmłodsi również nim nie pogardzą :)
Składniki:
Ciasto
- 4 łyżki mąki z prosa (jaglanej)
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 3 łyżki maku
- 1 dojrzały banan
- 2 białka jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 8 łyżek ryżu do risotto
- 0,5l mleka
- 3 łyżeczki stevi
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ciasto
- Banana zblendować z mlekiem.
- Dodać mąki, mak i wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać całość.
- Przełożyć do formy i piec około 30 minut w 190 stopniach.
- Ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
- Ryż ugotować w mleku ze stevią i odstawić do ostudzenia.
- Następnie zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dodając mleka).
- Na blat ciasta nałożyć masę i przykryć kolejny blatem ciasta, na wierch również wyłożyć warstwę masy, całość ozdobić makiem i płatkami migdałowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1365kcal
1 kawałek- ok. 114kcal


