3 kwietnia 2015

CIASTO "MAKOWA PANIENKA"

Ale na diecie! :)


Kolejna propozycja ciasta z makiem również na świąteczny stół!
Jednak nietypowa, bo z lekką masą na bazie ryżu.
Świetny wypiek dla wszystkich na diecie i preferujących lekkie i delikatne słodkości :)

Przy tym na kawałek pozwolić mogą sobie wszyscy na diecie bezglutenowej, a myślę, że najmłodsi również nim nie pogardzą :)


Składniki:
Ciasto
  • 4 łyżki mąki z prosa (jaglanej)
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 3 łyżki maku
  • 1 dojrzały banan
  • 2 białka jajek
  • 1/2 szklanki mleka
Krem
  • 8 łyżek ryżu do risotto
  • 0,5l mleka
  • 3 łyżeczki stevi
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banana zblendować z mlekiem.
  2. Dodać mąki, mak i wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać całość.
  4. Przełożyć do formy i piec około 30 minut w 190 stopniach.
  5. Ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
Krem
  1. Ryż ugotować w mleku ze stevią i odstawić do ostudzenia.
  2. Następnie zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dodając mleka).
  3. Na blat ciasta nałożyć masę i przykryć kolejny blatem ciasta, na wierch również wyłożyć warstwę masy, całość ozdobić makiem i płatkami migdałowymi.

 Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1365kcal
1 kawałek- ok. 114kcal

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja VBezglutenowa Wielkanoc