Ciężej było z wyborem potrawy, do której mogłabym ją wykorzystać. Oczywiście w głowie milion pomysłów, ale finalnie padło na pasztet, którego już dawno nie robiłam :)
Dodałam kilka pożywnych, pełnych smaków składników i gotowe!
Taki pasztet to świetny pomysł na obiad, czy przekąskę. Można jeść go na zimno lub ciepło, samodzielnie, czy na kanapce, bądź z warzywami- jak tylko ma się ochotę! :)
Składniki:
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 1/2 dużej cukinii
- 8 łyżek pestek dyni
- 1 łyżka spiruliny
- 2 łyżki babki płesznik
- koperek
- przyprawy: sól morska, pieprz mielony, sos tamari
- Soczewicę namoczyć, a następnie ugotować i zblendować.
- Cukinię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
- Pestki dyni zmielić na mąkę.
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i przełożyć do form, na wierzchu posypać babką płesznik.
- Piec około 50 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (30 kawałków)- ok. 1785kcal
1 kawałek- ok. 30kcal
