15 sierpnia 2015

CUKINIOWY PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Gdy na straganie ujrzałam dużą, piękna, dorodną cukinię nie wahałam się długo i od razu znalazła się w moim koszyku!
Ciężej było z wyborem potrawy, do której mogłabym ją wykorzystać. Oczywiście w głowie milion pomysłów, ale finalnie padło na pasztet, którego już dawno nie robiłam :)
Dodałam kilka pożywnych, pełnych smaków składników i gotowe!

Taki pasztet to świetny pomysł na obiad, czy przekąskę. Można jeść go na zimno lub ciepło, samodzielnie, czy na kanapce, bądź z warzywami- jak tylko ma się ochotę! :)


Składniki:
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1/2 dużej cukinii
  • 8 łyżek pestek dyni
  • 1 łyżka spiruliny 
  • 2 łyżki babki płesznik
  • koperek
  • przyprawy: sól morska, pieprz mielony, sos tamari
Przygotowanie:
  1. Soczewicę namoczyć, a następnie ugotować i zblendować.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
  3. Pestki dyni zmielić na mąkę.
  4. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i przełożyć do form, na wierzchu posypać babką płesznik.
  5. Piec około 50 minut w 180 stopniach.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (30 kawałków)- ok. 1785kcal
1 kawałek- ok. 30kcal

Dzień Polskiej Żywności 2015