14 stycznia 2015

CZEKOLADOWO- MIGDAŁOWY TORT Z KASZY GRYCZANEJ

Tort jest obłędnie wilgotny i czekoladowy, niczym brownie! Z nutą migdałową i słodką polewą!

Przygotowany specjalnie na wczorajszą wyjątkową okazję okazał się naprawdę smaczny i zniknął w oka mgnieniu :)

Upiekłam go na bazie bardzo zdrowych i jedynie samych naturalnych składników :)


Składniki:
Tort
  • 200g kaszy gryczanej niepalonej
  • 5 łyżek mąki migdałowej
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 2 białka jajek
  • 1,5 dojrzałego banana
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
Polewa
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka
  • do ozdoby: migdały, suszona morwa biała
Przygotowanie:
Tort
  1.  Kaszę gryczaną ugotować i ostudzić.
  2. Ugotowaną kaszę bardzo dokładnie zblendować z bananem, mlekiem, kakao, mąką migdałową i lnem.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  4. Całość przełożyć do tortownicy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Polewa
  1. Banana zblendować z kakao i mlekiem- schłodzić w lodówce.
  2. Gotowy tort polać polewą i ozdobić migdałami oraz morwą.
Taki tort z pewnością może zastąpić tradycyjną wersję- bardzo kaloryczną i ciężką!
Po raz kolejny chciałam udowodnić, że nie trzeba odmawiać sobie słodkich przyjemności, szczególnie w wyjątkowe dla nas dni!! :)

Zdrowo znaczy smacznie! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1410kcal
1 kawałek- ok. 101kcal

Niskokaloryczny styczeń