Przygotowany specjalnie na wczorajszą wyjątkową okazję okazał się naprawdę smaczny i zniknął w oka mgnieniu :)
Upiekłam go na bazie bardzo zdrowych i jedynie samych naturalnych składników :)
Składniki:
Tort
- 200g kaszy gryczanej niepalonej
- 5 łyżek mąki migdałowej
- 1 łyżka lnu mielonego
- 2 białka jajek
- 1,5 dojrzałego banana
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1/2 banana
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mleka
- do ozdoby: migdały, suszona morwa biała
Tort
- Kaszę gryczaną ugotować i ostudzić.
- Ugotowaną kaszę bardzo dokładnie zblendować z bananem, mlekiem, kakao, mąką migdałową i lnem.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
- Całość przełożyć do tortownicy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
- Banana zblendować z kakao i mlekiem- schłodzić w lodówce.
- Gotowy tort polać polewą i ozdobić migdałami oraz morwą.
Po raz kolejny chciałam udowodnić, że nie trzeba odmawiać sobie słodkich przyjemności, szczególnie w wyjątkowe dla nas dni!! :)
Zdrowo znaczy smacznie! :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1410kcal
1 kawałek- ok. 101kcal
