Zdecydowałam się na przygotowanie fast foodu w bardzo zdrowym wydaniu i chyba się udało!
Bułki amarantusowe z dodatkiem super food- babki płesznik są pysznie chrupiące. Natomiast grillowane warzywa i burgery jaglane z dodatkiem wyjątkowego w smaku dzikiego ryżu to świetne wypełnienie!
Całość rewelacja- na pewno powtórzę to danie! :)
Składniki:
Bułki
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 3 białka jajek
- 1 łyżeczka babki płesznik
- szczypta curry
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 4 łyżki dzikiego ryżu
- 1 łyżeczka tahini
- przyprawy: papryka słodka, sos sojowy
- dodatki: batat, pomidor, sałata, pestki dyni
Przygotowanie:
Bułki
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Dodać curry, babkę płesznik i amarantus- delikatnie wymieszać.
- Wilgotnymi dłońmi uformować bułeczki o grubości około 2 cm.
- Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Kaszę jaglaną ugotować, ostudzić i zblendować.
- Dziki ryż ugotować i wymieszać ze zblendowaną kaszą, tahini oraz przyprawami.
- Z masy uformować płaskie burgery, które piec 30 minut w 190 stopniach.
- Plastry batata i pomidora ugrillować.
- Bułki przekroić, nałożyć sałatę, plaster batata, pomidora, burger i pestki dyni.
Na takie burgery może pozwolić sobie każdy- ten kto dba o zdrowie, stosuje dietę odchudzającą, czy wegetariańską!
Myślę, że to również świetna propozycja dla dzieci, które przecież tak uwielbiają wszelkie fast foody ;)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 burgerów)- ok. 885kcal
1 burger- ok. 111kcal

