14 marca 2015

BURGERY JAGLANE Z CZARNYM RYŻEM W BUŁCE AMARANTUSOWEJ

Wegetariańskie, dietetyczne burgery, które mogą stanowić pożywny posiłek!

Zdecydowałam się na przygotowanie fast foodu w bardzo zdrowym wydaniu i chyba się udało!

Bułki amarantusowe z dodatkiem super food- babki płesznik są pysznie chrupiące. Natomiast grillowane warzywa i burgery jaglane z dodatkiem wyjątkowego w smaku dzikiego ryżu to świetne wypełnienie!

Całość rewelacja- na pewno powtórzę to danie! :)


Składniki:
Bułki
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 3 białka jajek
  • 1 łyżeczka babki płesznik
  • szczypta curry
Burgery
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 4 łyżki dzikiego ryżu
  • 1 łyżeczka tahini
  • przyprawy: papryka słodka, sos sojowy
  • dodatki: batat, pomidor, sałata, pestki dyni

Przygotowanie:
Bułki
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Dodać curry, babkę płesznik i amarantus- delikatnie wymieszać.
  3. Wilgotnymi dłońmi uformować bułeczki o grubości około 2 cm.
  4. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 
Burgery
  1. Kaszę jaglaną ugotować, ostudzić i zblendować.
  2. Dziki ryż ugotować i wymieszać ze zblendowaną kaszą, tahini oraz przyprawami.
  3. Z masy uformować płaskie burgery, które piec 30 minut w 190 stopniach.
  4. Plastry batata i pomidora ugrillować.
  5. Bułki przekroić, nałożyć sałatę, plaster batata, pomidora, burger i pestki dyni.

Na takie burgery może pozwolić sobie każdy- ten kto dba o zdrowie, stosuje dietę odchudzającą, czy wegetariańską!
Myślę, że to również świetna propozycja dla dzieci, które przecież tak uwielbiają wszelkie fast foody ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 burgerów)- ok. 885kcal
1 burger- ok. 111kcal

Bataty everywhereWiosenny detoks