Lekkie amarantusowe spody wypełnione po brzegi delikatnym kremem jaglanym!
Ktoś się skusi? ;)
Składniki:
- 100g amarantusa ekspandowanego
- 2 garście daktyli
- 100g kaszy jaglanej
- 400ml mleka migdałowego
- 2 dojrzałe banany
- garść liofilizowanych truskawek i wiśni
- kilka migdałów
- Daktyle zalać wrzątkiem i po 10 minutach odcedzić, a następnie zblendować na mus.
- Mus daktylowy dokładnie połączyć z amarantusem i wyłożyć do foremek (wyłożonych folią spożywczą), po czym schłodzić w lodówce.
- Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie i ugotować w mleku, po ostudzeniu zblendować z bananami.
- Krem jaglany nałożyć do wcześniej przygotowanych spodów i ozdobić liofilizowanymi owocami oraz migdałami.
Kalorie:
Całość (12 tartaletek)- ok. 1440kcal
1 tartaletka- ok. 120kcal