27 października 2016

TARTALETKI AMARANTUSKI

Małe, słodkie tartaletki bez pieczenia!
Lekkie amarantusowe spody wypełnione po brzegi delikatnym kremem jaglanym!
Ktoś się skusi? ;)


Składniki:
  • 100g amarantusa ekspandowanego
  • 2 garście daktyli
  • 100g kaszy jaglanej
  • 400ml mleka migdałowego
  • 2 dojrzałe banany
  • garść liofilizowanych truskawek i wiśni
  • kilka migdałów
Przygotowanie:
  1. Daktyle zalać wrzątkiem i po 10 minutach odcedzić, a następnie zblendować na mus.
  2. Mus daktylowy dokładnie połączyć z amarantusem i wyłożyć do foremek (wyłożonych folią spożywczą), po czym schłodzić w lodówce.
  3. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie i ugotować w mleku, po ostudzeniu zblendować z bananami.
  4. Krem jaglany nałożyć do wcześniej przygotowanych spodów i ozdobić liofilizowanymi owocami oraz migdałami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 tartaletek)- ok. 1440kcal
1 tartaletka- ok. 120kcal