17 czerwca 2017

BATONY MOCY BEZ PIECZENIA

To jeden z najlepszych przepisów, jaki ostatnio stworzyłam!
Batony wręcz uzależniają, dlatego dobrze, że zrobiłam ich dużo!

Są bardzo pożywne, bogate w przeróżne pierwiastki i witaminy!
Dodają energii do działania za sprawą sporej, ale zdrowej dawki kalorii, którą zawierają!


Składniki:
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 50g ryżu preparowanego
  • 50g maku
  • 100g migdałów
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g pestek dyni
  • 12 daktyli
  • 200g suszonych fig
  • duża łyżka masła z orzechów laskowych i migdałów
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane wymieszaj z ryżem, makiem, pokruszonymi orzechami, pestkami dyni oraz połową posiekanych fig.
  2. Pozostałe figi namocz, odcedź, po czym zblenduj z daktylami, masłem orzechowym, sokiem pomarańczowym i szczyptą soli.
  3. Powstały mus wmieszaj w suche składniki- całość przełóż do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstaw do schłodzenia w lodówce.
  4. Po kilku godzinach całość pokrój na batony (batony najlepiej przechowuj w chłodnym miejscu). 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (16 batonów)- ok. 3550kcal
1 baton- ok. 222kcal