Czy Wy też uwielbiacie przesłodkie bakalie? Ja jestem od nich uzależniona i bardzo często wykorzystuję je do stworzenia zdrowych słodkości.
Dzisiaj ciastko, jakiego jeszcze nie było! :) "Otoczka" wykonana z orzechów, chia i suszonych owoców, zaś nadzienie to mój ulubiony krem jaglany... całość podana z malinami i polewą karobową! Niebo w gębie! :)
Składniki:
Ciastka
- kilka daktyli
- kilka suszonych moreli
- 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 100g orzechów włoskich
- 1 łyżka karobu
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 2 łyżeczki stevi
- 1/2 laski wanilii
- 1/2 banana
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżeczka kruszonych ziaren kakao
- maliny
- listki mięty
Przygotowanie:
Ciastka
- Daktyle oraz morele sparzyć wrzątkiem i namoczyć przez około 30 minut.
- Następnie odcedzić i zblendować na mus.
- Orzechy włoskie zmielić na drobno i połączyć ze sobą wszystkie składniki- dokładnie mieszając.
- Dość wysokie foremki wyłożyć folią spożywczą i nałożyć masę (4/5 części masy) na spód oraz do maksymalnej wysokości ścianek- odstawić do schłodzenia wraz z pozostałą niewykorzystaną częścią masy.
- Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku z rozkrojoną laską wanilii i stevią- po ugotowaniu wyciągnąć laskę wanilii, wydrążyć pozostały miąższ i odstawić do wystygnięcia.
- Kaszę zblendować na gładki krem, po czym nałożyć do wcześniej przygotowanych foremek- ciastka przykryć pozostałą niewykorzystaną wcześniej masą bakaliową i ponownie odstawić do schłodzenia.
- Banana zblendować z karobem.
- Ciastka wyłożyć na talerz, podać z polewą, posypane kruszonym ziarnem kakao i udekorowane malinami oraz listkami mięty.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (3 ciastka)- ok. 1410kcal
1 ciastko- ok. 470kcal


