Zauroczona jego smakiem i konsystencją, którą nadaje przeróżnym masą postanowiłam przygotować na bazie kaszy jaglanej i mleczka kokosowego sernik.
Ale czemu nie połączyć tego z nieco kruchym spodem o kakaowej nucie? Pomyślałam, że to zestawienie musi smakować rewelacyjnie i nie myliłam się.
A na dowód tego powiem tylko, że ciasto zniknęło w przeciągu godziny!
Składniki:
Spód
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka tahini
- 2 łyżki kakao
- 200g kaszy jaglanej
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka stevi
- 2 łyżki pokruszonego ziarna kakao
Spód
- Banana zblendować.
- Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Kaszę jaglana opłukać, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem stevi i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Ostudzoną kaszę zblendować z mleczkiem kokosowym (jedynie ze "stałą" częścią mleczka).
- Masę przełożyć na wcześniej upieczony spód, dokładnie wygładzając wierzch, częścią masy udekorować sernik za pomocą rękawa cukierniczego.
- Całość posypać pokruszonymi ziarnami kakao i schłodzić w lodówce przed podaniem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1360kcal
1 kawałek- ok. 97kcal