22 lutego 2015

KOKOSOWY SERNIK JAGLANY Z NUTĄ KAKAO

Ostatnio bardzo zasmakowało mi mleczko kokosowe, które potrafi w wypiekach czynić smakowe cuda :)

Zauroczona jego smakiem i konsystencją, którą nadaje przeróżnym masą postanowiłam przygotować na bazie kaszy jaglanej i mleczka kokosowego sernik.
Ale czemu nie połączyć tego z nieco kruchym spodem o kakaowej nucie? Pomyślałam, że to zestawienie musi smakować rewelacyjnie i nie myliłam się.
A na dowód tego powiem tylko, że ciasto zniknęło w przeciągu godziny!


Składniki:
Spód
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka tahini
  • 2 łyżki kakao
Masa
  • 200g kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka stevi
  • 2 łyżki pokruszonego ziarna kakao
Przygotowanie:
Spód
  1. Banana zblendować.
  2. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić ciasto.
  3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa
  1. Kaszę jaglana opłukać, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem stevi i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z mleczkiem kokosowym (jedynie ze "stałą" częścią mleczka).
  3. Masę przełożyć na wcześniej upieczony spód, dokładnie wygładzając wierzch, częścią masy udekorować sernik za pomocą rękawa cukierniczego.
  4. Całość posypać pokruszonymi ziarnami kakao i schłodzić w lodówce przed podaniem.
Jak wszystkie moje wypieki ciasto jest dietetyczne, lekkie, a kawałek zjedzony na pewno nie przysporzy dodatkowych kilogramów, wręcz przeciwnie- korzystnie wpłynie na nasze zdrowie! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1360kcal
1 kawałek- ok. 97kcal