29 stycznia 2015

SAŁATKA Z KUSKUSEM I CIECIERZYCĄ

Uwielbiam takie pożywne sałatki na bazie kasz. Jest w nim warzywny misz- masz :)

Najlepsze jest to, że do takiej sałatki można dodać co tylko się zechce, a ona po przygotowaniu kusi nie tylko smakiem, ale i kolorami!

Do mojej sałatki oprócz kaszy kuskus dodałam również ciecierzycę, co sprawiło, że była jeszcze bardziej sycąca! :)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kuskus razowej
  • 4 łyżki ciecierzycy
  • 1 marchew
  • kawałek buraka
  • 1 cukinia
  • kawałek dyni
  • kilka brukselek
  • kiełki rzodkiewki
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • przyprawy: suszony pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez co najmniej 4 godziny, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Kasze kuskus zalać wrzątkiem na pół centymetra ponad poziom kaszy i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia płynu.
  3. Marchew pokroić w talarki, buraka w słupki i ugotować w osobnych garnkach, podobnie jak brukselkę.
  4. Cukinię pokroić w półtalarki, a dynię w większą kostkę i ugrillować w piekarniku (180 stopni/ 20 minut).
  5. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku.
Propozycja na lekki i pożywny lunch lub niebanalną kolację :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 710kcal
1 porcja- ok.237kcal