Może nam posłużyć, jako dodatek do dania głównego w towarzystwie sosu, czy dodatek do śniadania lub kolacji w towarzystwie pieczywa ;)
Bazą do jego przygotowania była kasza gryczana, ale ta palona ze względu na jej mocniejszy smak oraz pieczarki i pestki dyni.
Składniki:
- 200g kaszy gryczanej palonej
- 500g pieczarek
- 1 szklanka pestek dyni (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 jajka
- 2 łyżki babki płesznik
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju arganowego
- przyprawy: chilli, majeranek, pieprz ziołowy, sól himalajski
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotować, ostudzić i zblendować.
- Pieczarki podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego.
- Pestki dyni zmielić.
- Dokładnie wymieszać ze sobą zblendowaną kaszę, zmielone pestki dyni, podsmażone pieczarki, jajka, olej arganowy, babkę płesznik oraz majeranek i chilli.
- Masę przełożyć do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (20 porcji)- ok. 1870kcal
1 porcja- ok. 94kcal
