Można je wykorzystać na wiele sposobów, jednak najpopularniejszym z nich jest zupa botwinkowa, bądź chłodnik :)
Ja ze względu na piękną aurę za oknem postanowiłam przyrządzić chłodnik, ale troszkę inny bo z dodatkiem kaszy jaglanej i nasion konopi (które są bogatym źródłem białka roślinnego).
Składniki:
- 2 pęczki botwiny
- wywar warzywny
- duży jogurt naturalny
- 100g kaszy jaglanej (Green Essence)*
- 1 łyżka nasion konopi
- kiełki słonecznika
- przyprawy: sól himalajska
- Botwinę umyć, posiekać i ugotować w wywarze warzywnym (wraz z liśćmi), odstawić do ostudzenia.
- Do ostudzonej zupy botwinowej dodać sól oraz jogurt naturalny i wymieszać.
- Gotowy chłodnik podać z ugotowaną kaszą jaglaną, nasionami konopi i kiełkami słonecznika.
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 730kcal
1 porcja- ok. 183kcal