Świetnie nadaje się do przyrządzenia różnego rodzaju kremów, czy innych deserów.
Pomyślałam, że dawno nie jadłam budyniu, a w okresie świątecznym na pewno nie może zabraknąć w nim bakali, które ubóstwiam!! :)
Tak też powstał mój budyń jaglany "bakaliowiec". Do przygotowania go musimy rzeczywiście poświęcić kilka minut więcej, niż w przypadku tych z paczki... ale efekt, a przede wszystkim wartości odżywcze, które zawiera są tego warte!! :)
Składniki:
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- kilka rodzynek
- kilka suszonych moreli
- 1 łyżeczka stevi
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku i dodatkiem stevi (zostawić około 4 łyżek mleka).
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować z 4 łyżkami mleka i nerkowcami na bardzo gładką masę.
- Do budyniu dodać rodzynki i pokrojone drobno morele- całość wymieszać.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 685kcal
1 porcja- ok. 343kcal
