13 grudnia 2014

BUDYŃ JAGLANY "BAKALIOWIEC"

Już wielokrotnie przekonałam się, że kasza jaglana jest bardzo wdzięcznym produktem.
Świetnie nadaje się do przyrządzenia różnego rodzaju kremów, czy innych deserów.

Pomyślałam, że dawno nie jadłam budyniu, a w okresie świątecznym na pewno nie może zabraknąć w nim bakali, które ubóstwiam!! :)

Tak też powstał mój budyń jaglany "bakaliowiec". Do przygotowania go musimy rzeczywiście poświęcić kilka minut więcej, niż w przypadku tych z paczki... ale efekt, a przede wszystkim wartości odżywcze, które zawiera są tego warte!! :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • kilka rodzynek
  • kilka suszonych moreli
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku i dodatkiem stevi (zostawić około 4 łyżek mleka).
  2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować z 4 łyżkami mleka i nerkowcami na bardzo gładką masę.
  3. Do budyniu dodać rodzynki i pokrojone drobno morele- całość wymieszać.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni. 

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 685kcal
1 porcja- ok. 343kcal

Lekkie Święta