Jest zalecana dla cukrzyków, pomaga w normalizacji glikemii. Działa również osłonowa na wątrobę oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Jest bogata w magnez, potas, witaminy z grupy B.
Przyswajając sobie wszystkie informację na temat tej cudownej mąki zdecydowałam się na zrobienie klusek na bazie kaszy jaglanej z jej użyciem. Muszę przyznać, że mąka z topinamburu naprawdę podbija walory nie tylko zdrowotne, ale i smakowe!
Składniki:
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 1 łyżka mąki z topinamburu
- sól sezamowa
- dodatkowo: mieszanka ziaren, sos cukiniowo- pomidorowy
- Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, a następnie ugotować do miękkości.
- Ostudzoną kaszę zblendować i wymieszać z mąką z topinamburu oraz solą sezamową (masę można odstawić do lodówki na 30 minut, aby ciasto było bardziej zbite).
- Z masy uformować kulki, odciskając palcem dziurkę w środku.
- Zagotować wodę, na wrzątek wrzucać kluski, zmniejszyć temperaturę i gotować przez około 3 minuty (do wypłynięcia na wierzch).
Kalorie:
Całość (12 klusek)- ok. 320kcal
1 kluska- ok. 27kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.