29 listopada 2015

WEGAŃSKA TARTA KAKAOWA Z KOKOSOWĄ PIANKĄ

Na niedzielę nie lada przysmak- wegańskie ciasto z pyszną kokosową pianką!
Uwaga- ciasto jest zdrowe, jednak ciężko poprzestać na jednym kawałku! Ono uzależnia :)


Składniki:
Spód
  • 2 garście migdałów
  • 2 garście płatków owsianych
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka kakao
Masa
  • 100g fasoli pinto
  • 1 banan
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy
Pianka
  • 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego, tylko stała część)
  • 1 usztywniacz do bitej śmietany
  • 1 łyżka inuliny
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • opcjonalnie: kilka kropli soku z cytryny
  • do podania: kruszone ziarna kakao, migdały

Przygotowanie:
Spód
  1. Płatki owsiane oraz migdały zmielić na mąkę i połączyć ze zblendowanym bananem, masłem migdałowym oraz kakao.
  2. Ciasto wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 15 minut w 180 stopniach.
Masa
  1. Fasolę namoczyć przez całą noc, a następnie ugotować do miękkości i zblendować z bananem, kakao i syropem z agawy.
  2. Masę wyłożyć na upieczony spód i schłodzić.
Pianka 
  1. Stałą część mleczka kokosowego ubić na sztywno z dodatkiem usztywniacza, inuliny i mąki kokosowej (i soku z cytryny), po czym wyłożyć na wierzch ciasta.
  2. Ciasto posypać kruszonymi ziarnami kakaowca i migdałami.

Ciasto nie należy do tych, które przygotowuje się najszybciej, ale zdecydowanie można je zaliczyć do tych najsmaczniejszych :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1890kcal
1 kawałek- ok. 158kcal