Uwaga- ciasto jest zdrowe, jednak ciężko poprzestać na jednym kawałku! Ono uzależnia :)
Składniki:
Spód
- 2 garście migdałów
- 2 garście płatków owsianych
- 1 łyżka masła migdałowego
- 1 banan
- 1 łyżka kakao
- 100g fasoli pinto
- 1 banan
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego, tylko stała część)
- 1 usztywniacz do bitej śmietany
- 1 łyżka inuliny
- 1 łyżka mąki kokosowej
- opcjonalnie: kilka kropli soku z cytryny
- do podania: kruszone ziarna kakao, migdały
Przygotowanie:
Spód
- Płatki owsiane oraz migdały zmielić na mąkę i połączyć ze zblendowanym bananem, masłem migdałowym oraz kakao.
- Ciasto wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 15 minut w 180 stopniach.
- Fasolę namoczyć przez całą noc, a następnie ugotować do miękkości i zblendować z bananem, kakao i syropem z agawy.
- Masę wyłożyć na upieczony spód i schłodzić.
- Stałą część mleczka kokosowego ubić na sztywno z dodatkiem usztywniacza, inuliny i mąki kokosowej (i soku z cytryny), po czym wyłożyć na wierzch ciasta.
- Ciasto posypać kruszonymi ziarnami kakaowca i migdałami.
Ciasto nie należy do tych, które przygotowuje się najszybciej, ale zdecydowanie można je zaliczyć do tych najsmaczniejszych :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1890kcal
1 kawałek- ok. 158kcal