28 sierpnia 2018

KOKOSOWY TOFURNIK Z MUSEM MANGO

Ciasto numer 1 tego miesiąca! Jest obłędnie delikatne i gładkie! Do tego ta wyważona słodycz i wyjątkowo dojrzałe mango! Po prostu rozpływa się w ustach! Jedząc to ciasto wierzę, że wegańskie nie tuczy ;)



Składniki:

Spód

  • 6 łyżek płatków żytnich

  • 2 łyżki musu kokosowego

  • pół łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki wiórek kokosowych

  • 3 łyżki ksylitolu

  • 3 łyżki soku jabłkowego


Masa

  • 300g tofu naturalnego

  • 3 łyżki ksylitolu

  • stała część mleczka kokosowego (z 1 puszki)

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Dodatki

  • 1 mango

  • 2 figi




Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą zblenduj, po czym wyłóż na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) i piecz około 15 minut.

  2. Wszystkie składniki na masę zblenduj na gładko, a następnie wyłóż na podpieczony spód i piecz około 40 minut w 170 stopniach.

  3. Gotowe ciasto po wystudzeniu polej musem mango i udekoruj kawałkami fig.


Kalorie:

Całość (8 kawałków) – ok. 2310kcal

1 kawałek – ok. 385kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.