30 października 2014

BANANOWE BABECZKI Z QUINOA

Kolejny świetny wypiek! Babeczki z komosy ryżowej!
Bardzo zdrowe, dietetyczne- idealne na słodką przekąskę :)

Jeszcze rok temu jakby ktoś mi powiedział, że można upiec babeczki z kaszy jaglanej, komosy, czy innych kasz to sama bym nie dowierzała... a dzisiaj nie boję się eksperymentować i przedstawiam Wam słodkie, bananowe babeczki z quinoa.


Składniki:
  • 5 łyżek komosy ryżowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • szklanka mleka
  • 1 banan
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka stevi

Przygotowanie:
  1. Komosę ugotować w mleku, a następnie wymieszać ze stevią.
  2. Płatki owsiane zmielić na mąkę.
  3. Banana zblendować wraz z białkiem.
  4. Do komosy dodać resztę składników- wszystko wymieszać i przełożyć do foremek.
  5. Całość piec około 30 minut w 180 stopniach.

Kalorie:
Całość (6 babeczek)- ok. 525kcal
1 babeczka- ok. 88kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Quchnia pełna Quinoa 3