21 października 2015

BIAŁY MAKOWIEC Z KOMOSY

Już niejednokrotnie przekonywałam się, że komosa i mak to świetne połączenie.
Dlatego zdecydowałam się je powtórzyć, ale tym razem z białym makiem i mleczkiem kokosowym! :)

Ciasto dzięki komosie bogate jest w białko, a przy tym ma rewelacyjny smak! Lekko łagodniejszy, niż tradycyjny makowiec, ponieważ biały mak ma według mnie bardziej subtelny smak! Natomiast mleczko kokosowe dodaje słodyczy i "tego czegoś" ;)


Składniki:
  • 1 szklanka białej komosy ryżowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 szklanka białego maku
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 2 banany
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 4 białka jajek
  • 3 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Komosę ugotować w wodzie, a następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Banany zblendować z białkami i mleczkiem kokosowym, a następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w 190 stopniach.
Ciasto przed podaniem najlepiej odstawić do wystygnięcia, ponieważ będzie wtedy bardziej zwarte.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1950kcal
1 kawałek- ok. 98kcal