30 stycznia 2016

KRUCHA MIGDAŁOWA SZARLOTKA Z RÓŻĄ

Kruche, a jednocześnie dietetyczne i zdrowe ciasto to wyzwanie!
Już jakiś czas temu wykombinowałam jak je przygotować, aby rzeczywiście było pyszne i stale do niego wracam (zawsze nieco je modyfikując).

Wystarczy dowolna mąka (oczywiście nie pszenna!), banan, jako zamiennik cukru oraz masło orzechowe, bądź tahina!

Dzisiaj dopadła mnie nieodparta ochota na szarlotkę właśnie na kruchym cieście, a żeby nie było nudno dodałam do jabłek lekkiej nuty różanej pod postacią wody różanej oraz jagód goji.


Składniki:
Ciasto i kruszonka
  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 2 banany
  • 3 łyżki masła z nerkowców
Nadzienie 
  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 garść jagód goji
  • 20g cukru waniliowego bio

Przygotowanie:
  1. Banany zblendować, dodać mąkę i masło z nerkowców- wyrobić ciasto.
  2. 3/4 ciasta przełożyć na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i lekko ponacinać.
  3. Jabłka zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), wymieszać z sokiem z cytryny, jagodami goji i cukrem waniliowym oraz wodą różaną- całość przełożyć na wcześniej przygotowany spód.
  4. Z pozostałej części ciasta zrobić kruszonkę i wyłożyć na wierzch (lekko docisnąć)- całość piec około 25 minut w 170 stopniach.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 2400kcal
1 kawałek- ok. 120kcal