11 września 2016

WYTRAWNE TARTALETKI Z MUSEM KALAFIOROWYM

Kalafior to często niedoceniane warzywo, a przecież można je wykorzystać na różne sposoby!
Ja wykorzystałam go do przygotowania musu, którym wypełniłam tartaletki.

Propozycja na śniadanie, kolację, czy przekąskę!


Składniki:
Tartaletki
  • 1 łyżka tahini
  • 100g ryżu brązowego
  • 4 łyżki mąki teff
Dodatki
  • kawałek kalafiora
  • kilka plastrów pomidora
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • przyprawy: pieprz biały, sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować, a następnie zblendować z tahini i mąką teff.
  2. Do foremek wyłożyć spód i piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
  3. Kalafiora ugotować, a następnie zblendować na mus z przyprawami- mus nałożyć do wcześniej upieczonych spodów.
  4. Na każdej tartaletce ułożyć plaster pomidora i posypać czarnuszką. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 tartaletki)- ok. 710kcal
1 tartaletka- ok. 237kcal