17 stycznia 2016

DYNIOWO- POMARAŃCZOWY KREM Z MIGDAŁAMI

Na szczęście mam w zanadrzu jeszcze kilka dyń, dlatego jedną z nich postanowiłam wykorzystać do przygotowania kremu. Ale nie tradycyjnego z mlekiem kokosowym, czy curry... do kremu dodałam słodką i orzeźwiającą pomarańczę bogatą w witaminę C oraz pyszne migdały!

Krem może posłużyć, jako kolacja, czy śniadanie ;)


Składniki:
  • mała dynia hokkaido 
  • 2 pomarańcze
  • szczypta cynamonu (firmy Green Essence)*
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka migdałów blanszowanych
Przygotowanie:
  1. Dynię obrać ze skórki, ugotować i ostudzić.
  2. Ugotowaną dynię zblendować z pomarańczami wraz ze szczyptą cynamonu i gałki muszkatołowej.
  3. Krem podawać z uprażonymi na suchej patelni migdałami.
Dynia jest źródłem beta karotenu, dlatego pomoże nam pielęgnować letnią opaleniznę, dzięki czemu nie staniemy się w zimę biali, jak mąka ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 535kcal
1 porcja- ok. 268kcal