I dzisiaj właśnie taką Wam przedstawiam, ale oczywiście jak to już na mnie przystało- w zdrowszej wersji :)
Kruche ciasto (już wielokrotnie wypróbowane i niezawodne!) wykonane na bazie mąki jaglanej, bez tłuszczu i cukru!
A nadzienie oczywiście jabłkowe z dodatkiem lekko orzechowego amarantusa :)
Składniki:
Tartaletki
- 6 łyżek mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 łyżeczka tahini
- 1 dojrzały banan
- 4 łyżki ziaren amarantusa
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka suszonych moreli
Tartaletki
- Banana zblendować i połączyć z mąką oraz tahini.
- Wyrobić ciasto i wyłożyć do foremek.
- Z części ciasta uformować niezbyt szerokie paski.
- Amarantus ugotować w wodzie.
- Następnie do amarantusa zetrzeć jabłko (na dużych oczkach), dodać cynamon, pokrojone suszone morele i wymieszać.
- Do przygotowanych wcześniej spodów nałożyć nadzienie, a na wierzch ułożyć paski z ciasta.
- Całość piec około 20 minut w 180 stopniach.
A podczas pieczenia oczywiście w całym mieszkaniu unosi się niezastąpiony aromat :)
Mogę się również pochwalić, że ten przepis jest dostępny również w najnowszym wydaniu E!stilo!!
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (4 szarlotki)- ok. 815kcal
1 szarlotka- ok. 204kcal