20 maja 2015

KRUCHE JAGLANE SZARLOTKI Z AMARANTUSEM

Gdy pomyślę o domowym cieście zawsze jednym z pierwszych skojarzeń jest szarlotka na kruchym spodzie!
I dzisiaj właśnie taką Wam przedstawiam, ale oczywiście jak to już na mnie przystało- w zdrowszej wersji :)

Kruche ciasto (już wielokrotnie wypróbowane i niezawodne!) wykonane na bazie mąki jaglanej, bez tłuszczu  i cukru!
A nadzienie oczywiście jabłkowe z dodatkiem lekko orzechowego amarantusa :)


Składniki:
Tartaletki
  • 6 łyżek mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 dojrzały banan
Nadzienie
  • 4 łyżki ziaren amarantusa
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka suszonych moreli
Przygotowanie:
Tartaletki 
  1. Banana zblendować i połączyć z mąką oraz tahini.
  2. Wyrobić ciasto i wyłożyć do foremek.
  3. Z części ciasta uformować niezbyt szerokie paski.
Nadzienie
  1. Amarantus ugotować w wodzie.
  2. Następnie do amarantusa zetrzeć jabłko (na dużych oczkach), dodać cynamon, pokrojone suszone morele i wymieszać.
  3. Do przygotowanych wcześniej spodów nałożyć nadzienie, a na wierzch ułożyć paski z ciasta.
  4. Całość piec około 20 minut w 180 stopniach.
Jeszcze ciepłe, wyciągnięte prosto z piekarnika smakują najlepiej!
A podczas pieczenia oczywiście w całym mieszkaniu unosi się niezastąpiony aromat :)


Mogę się również pochwalić, że ten przepis jest dostępny również w najnowszym wydaniu E!stilo!!


https://www.facebook.com/estilopress?fref=ts

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 szarlotki)- ok. 815kcal
1 szarlotka- ok. 204kcal