Bogaty w potas i błonnik!
Korzystajmy ze świeżych, pachnących i słodkich pomidorów!
Składniki:
- 1kg pomidorów
- 6 łyżek dzikiego ryżu
- 2 łyżki lnu mielonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek (z ziołami)
- kilka listków bazylii
- przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa, pieprz ziołowy
- Dziki ryż ugotować w wodzie.
- Pomidory przekroić na połówki, skropić oliwą oraz posypać pieprzem ziołowym i zapiec (180stopni/20min).
- Po upieczeniu pomidory obrać ze skórek, dodać len mielony i dokładnie zblendować z solą sezamową i papryką słodką.
- Gotowy krem podać z dzikim ryżem i listkami bazylii.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 605kcal
2 porcja- ok. 303kcal

