22 grudnia 2014

SAJGONKI Z MASĄ JAGLANO- MAKOWĄ

Świąteczne sajgonki? Tego jeszcze u mnie nie było! A przepis jest dość szybki i pyszny! Taka alternatywa dla tradycyjnej kutii, czy kawałka makowca. Miało być niebanalnie i chyba wyszło :)


Składniki:
  • 3 arkusze papieru ryżowego
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 3 łyżki maku
  • szklanka mleka ryżowego o smaku waniliowym VALSOIA
  • 1 łyżeczka żurawiny
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować w mleku ryżowym razem z makiem- odstawić do wystygnięcia.
  2. Do kaszy z makiem dodać żurawinę i pokruszone nerkowce, a następnie wymieszać.
  3. Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć, jak zmięknie nakładać masę makową i zawijać.
Mleko ryżowe o smaku waniliowym podbija smak masy makowej. Daje jej wyjątkową słodycz :)

Kalorie:
Całość (3 sajgonki)- ok. 690kcal
1 sajgonka- ok. 230kcal

Lekkie ŚwiętaWigilia 2014