24 listopada 2016

WARZYWNY KREM Z NERKOWCAMI I TOPINAMBUREM

Rozgrzewająca, pożywna i sycąca zupa krem z dyni, papryki i pomidorów!
Idealna na jesienne, czy zimowe kolacje!

Możecie podać ją oczywiście z ulubionymi dodatkami, u mnie był to suszony topinambur i nerkowce.
Jenak jeśli chcielibyście zjeść ją na obiad, możecie podać ją z ugotowaną kaszą lub makaronem ;)


Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • 400g passaty pomidorowej
  • mała dynia
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • trochę nerkowców
  • garść suszonego topinamburu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • przyprawy: sól himalajska, kurkuma, imbir, lubczyk, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Dynię pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (200 stopni/ 15 minut).
  2. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, następnie podsmażyć cebulę i kolejno dodawać pokrojoną paprykę i czosnek- całość przyprawić.
  3. Następnie dodać passatę, upieczoną dynię oraz koperek- całość przez kilka minut podgrzać, a następnie zblendować na krem.
  4. Gotowy krem podawać z posiekanym koperkiem, uprażonymi nerkowcami oraz suszonym topinamburem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Całość (3 porcje)- ok. 840kcal
1 porcja- ok. 280kcal