Kwaskowaty smak bardzo mnie do niego zniechęcał, ale niepotrzebnie.Wystarczy połączyć go z odpowiednimi składnikami, a nabiera charakteru i znakomicie urozmaica dania, szczególnie te słodkie ;)
Zastanawiałam się zatem jak go wykorzystać, aby ponownie się do niego nie zrazić. Postanowiłam upiec ciasto z mąki kokosowej, słodzone ksylitolem! Był to świetny wybór!
Mocno kokosowy smak przełamany rabarbarem to coś pysznego :)
Składniki:
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 4 jajka
- 4 łyżki ksylitolu (pudru) (Green Essence)*
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
- 2 łodygi rabarbaru
- Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo 2 łyżki ksylitolu.
- Następnie (zmniejszając obroty) dodawać kolejno wszystkie żółtka.
- Na koniec dodać mąkę kokosową oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać (bez blendowania).
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać kawałki obranego i posiekanego rabarbaru oraz posypać całość 1 łyżką ksylitolu.
- Ciasto piec około 25 minut w 180 stopniach- po upieczeniu odstawić do ostudzenia, przed podaniem posypać 1 łyżką ksylitolu.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 620kcal
1 kawałek- ok. 52kcal