Aby wzbogacić smak pasztecików dodałam również niezwykle wartościowego amarantusa, który dodaje lekko orzechowej nuty.
Takie paszteciki mogą być przystawką do dania głównego, kolacją, czy po prostu przekąską w ciągu dnia :)
Składniki:
- 3 łyżki amarantusa
- 4 łyżki fasoli mung
- pół cukinii
- 1 łyżeczka babki płesznik
- 1 łyżka kiełków brokułu
- przyprawy: kostka warzywna bio, oregano, sos sojowy, curry
- Amarantusa ugotować w wywarze z kostki warzywnej.
- Fasolkę mung namoczyć (co najmniej 4 godziny), a następnie ugotować do miękkości (20 minut).
- Cukinię obrać ze skórki i ugotować.
- Gotową fasolę i cukinię zblendować z przyprawami.
- Następnie dodać ugotowanego amarantusa, babkę płesznik i kiełki- porządnie wymieszać.
- Masę przełożyć do małych kokilek, na wierzchu ułożyć po plastrze cukinii i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 paszteciki)- ok. 440kcal
1 pasztecik- ok. 220kcal
