19 listopada 2013

BUDYŃ JAGLANO DYNIOWY Z NERKOWCAMI


A może budyń? ;) 



Cały dzień poza domem… Pogoda również nie sprzyja dobremu samopoczuciu… Nadchodzi wieczór, a wraz z nim myśl: „A może budyń?” Komponując kolejną troszkę „inną” wersję budyniu przemycam moje ulubione warzywo :D 
Dodam, że kasza jaglana sprawdza się świetnie w tego typu deserach. Jest bardzo delikatna i pochłania wszystkie dodane przez nas aromaty. 

Składniki: 
  • 6 łyżek kaszy jaglanej 
  • 2 szklanki mleka
  • 200g dyni hokkaido
  • 30g orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki miodu (bądź 1 łyżeczka stewii)
  • łyżeczka cynamonu
  • dodatek: można dodać kilka kropel soku z cytryny, który nadaje kwaskowy posmak i przełamuje słodycz 
 Przygotowanie:
  1.   Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie. Dzięki temu zlikwidujemy jej późniejszy gorzki posmak.
  2. Opłukaną kaszę ugotować w 2 szklankach mleka (doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować około 15 min do wchłonięcia całego płynu).
  3.  Podczas gotowania dod ać cynamonu dla pysznego aromatu!
  4. Wydrążoną dynię pokroić na kawałki i obrać ze skórki. Tak przygotowaną ułożyć na blaszce, obsypać lekko cynamonem i dodać kilka kropel miodu. Zapiec w piekarniku, aż do miękkości i zrumienienia.
  5. Orzechy nerkowca można uprzednio namoczyć, wtedy będą bardziej miękkie i łatwe do zmiksowania. Jeśli natomiast mamy dobry blender możemy pominąć ten krok.
  6. Tak przygotowane składniki miksujemy razem na gładką masę, dodając ewentualnie więcej cynamonu, czy soku z cytryny ;) Muszę przyznać, że mimo nietypowego połączenia, tego typu słodkości naprawdę potrafią zaskoczyć smakiem! Możemy je modyfikować według własnych upodobań, dodając owoce, czy bakalie.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 800kcal
1 porcja- ok. 400kcal