26 grudnia 2014

AMARANTUSOWO- ŻOŁĘDZIOWE BABECZKI Z POLENTĄ

Tego jeszcze nie było!
Troszkę odchodząc od typowych świątecznych smaków, jednak pozostając przy słodkościach- prezentuję kruche babeczki z delikatną polentą!

Chrupiące spody i słodkie, a zarazem delikatne nadzienie to dla mnie połączenie wręcz idealne :)
A przy tym są nietypowe i odchodzące od tych tradycyjnych kruchych tartaletek ;)

Użycie niezwykle wartościowej mąki amarantusowej i bardzo aromatycznej mąki żołędziowej sprawia, że babeczki są niezmiernie bogate nie tylko w smak, ale również wartości odżywcze :)

"Wisienką na torcie" w tym przypadku jest suszona morwa biała, która przykładowo stabilizuje poziom cukru we krwi, działa również oczyszczająco na nasz organizm.


Składniki:
Spód

  • 3 łyżki mąki amarantusowej
  • 2 łyżki mąki żołędziowej 
  • pół banana
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
Masa
  • 4 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżeczka stevi
  • garść suszonej morwy białej (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
Spód
  1. Banana zblendować i połączyć z obiema mąkami oraz masłem orzechowym.
  2. Zagnieść ciasto i wyłożyć do foremek (najlepiej sylikonowych), piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować z dodatkiem stevi.
  2. Gotową polentą nadziać babeczki i ozdobić suszoną morwą białą.

Był to bardzo spontaniczny przepis! Otworzyłam szafkę z zapasami, chwyciłam obie mąki i kaszę- pierwsze o czym pomyślałam to były właśnie te babeczki! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 babeczek)- ok. 580kcal
1 babeczka- ok. 116kcal

Lekkie Święta